Новини | преса

Київ, липень 2012
Участь AL-KO в будівництві терміналу D міжнародного аеропорту Бориспіль.
Центральні кондиціонери AL-KO забезпечують комфорт перебування в найсучаснішому терміналі D міжнародного аеропорту Бориспіль.

Аеропорт Бориспіль - головні повітряні ворота України. Основною задачею при підготовці до проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу Євро 2012 було збільшення пропускної спроможності аеропорту завдяки будівництву нового сучасного терміналу. Замовником  будівництва виступив ДМА «Бориспіль», проект був втілений в дійсність спільним турецько-японським підприємством Dogus Alarko YDA. Термінал D урочисто відкритив президент України В.Ф. Янукович 28.05.2012 р.

AirportBorispolUA_TerminalD

Площа нового терміналу D складає приблизно 107 тисяч квадратних метрів  і на сьогоднішній день він є найбільшим в Україні. Пропускна спроможність терміналу біля 3 тисяч пасажирів за годину. Архітектурна концепція полягає у використанні прогонів великої довжини, що дають ефект простору для відвідувачів. Велика кількість прозорих огороджувальних конструкцій, покрівля оригінальної конструкції яка пропускає світло, закріплена на візуально легких опорах - усі елементи підкреслюють відчуття об’єму. Довжина залів очікування близько 1 кілометра, де знаходиться велика кількість магазинів Duty Free. Горизонтальні траволатори спрощують пересування на довгу відстань.

Що стосується мікроклімату в споруді – це нелегка задача для системи кондиціювання повітря.

Враховуючи багаторічний досвід експлуатації на терміналі B та успішну роботу на відкритому в 2010 році терміналі F обладнання AL-KO було прийняте для використання і на новому проекті.

Повітрообмін в приміщеннях забезпечують 105 центральних кондиціонерів внутрішнього виконання AL-KO, розміщених в венткамерах. З них 57 агрегатів обладнані високоефективними роторними рекуператорами, енергозбереження на першому плані.

 AirportBorispolUA_TerminalD

Припливними вентиляторами кондиціонерів нагнітається 1355 тисяч метрів кубічних підготовленого повітря, всі вони з прямим приводом та обладнані у відповідності з останніми вимогами електродвигунами класу ефективності IE2, а також перетворювачами частоти. Підготовка повітря виконується в секціях двоступінчатої фільтрації, водяними калориферами та охолоджувачами.

 AirportBorispolUA_TerminalD_AHUFU

Стійки реєстрації пасажирів виконані в вигляді островів. З тильної сторони розміщені міні-венткамери для центральних кондиціонерів, що забезпечують повітрообмін біля островків реєстрації.

Новий термінал обладнаний рукавами посадки пасажирів безпосередньо в літак. Повітрообмін в скляних конструкціях виходів з терміналу забезпечують 11 кондиціонерів, розміщених в нижній частині. Данні кондиціонери окрім двоступеневої очистки фільтрами G4/F7 додатково оснащені фільтрами CitySorb.

В об’єм поставки ввійшли також безкорпусні фанкойли AL-KO, які забезпечують місцеву додаткову обробку повітря в приміщеннях.